Program

Aka Moon — OPUS 111

26 september 2021 / 21:00
Trocadero
Ticket

Tickets available individually but also purchasable with the PASS NEAUJEAN and the PREMIUM PASS

Aka Moon — OPUS 111

Naast het feit dat het een van Beethovens meest symbolische werken is, is de Sonate 32 Op. 111
voor piano (1821-22) is een demonstratie van radicale moderniteit. Het begint met het afbreken van de sonatevorm, een formele pijler voor alle componisten van de vorige eeuw, en introduceert in het tweede deel een nieuwe manier van het construeren van de muzikale frase, zodanig dat het door sommigen wordt beschouwd als het begin van de jazz. De vernieuwingen, vooral op ritmisch gebied, lieten de meeste tijdgenoten van de componist perplex staan.

Dit is een ideale ruimte om te investeren met het Aka Moon trio, dat voor de gelegenheid een beroep doet op drie muzikale persoonlijkheden: de Belgo-Congolese zanger Fredy Massamba, die zijn expressieve kracht als Afrikaanse "verhalenverteller" laat horen; de rijzende ster van de Portugese accordeon João Barradas, die een stedelijke moderniteit brengt met de bijzonderheid om zowel akoestisch als elektronisch te spelen; en de pianist Fabian Fiorini, al lange tijd metgezel van het trio, die optreedt als "spiegelmuzikant" van Beethovens sonate.

Het is op dit kruispunt van betekenissen met meervoudige resonanties dat Fabrizio Cassol deze zeer bijzondere sonate benadert, waarbij hij emotionele ruimten synchroniseert die tijd, cultuur, sociale of esthetische gezichtspunten overstijgen.

https://www.akamoon.be/

Tijdstip van doorgang: 
18:00